Individuele begeleiding voor leerlingen
Studiekeuze
Basisschool en secundair onderwijs
Op het einde van de basisschool wordt jouw tiener voor de eerste keer met een studiekeuze of de keuze voor een school geconfronteerd. In het secundair onderwijs moet jouw tiener minstens twee keer kiezen voor het in de derde graad belandt. Kunnen kiezen houdt in dat je weet wat je kan, wat je graag doet en wie je bent. Voor leerlingen die hoe dan ook nog volop in ontwikkeling zijn, is dat niet altijd evident.
De school geeft een inzicht in de schoolse vaardigheden en een goede leerkracht kan je ook zeker vertellen wat jouw tiener ligt. Die informatie is belangrijk. Leerkrachten gaan immers niet over één nacht ijs. Toch ervaren we dat dit voor een aantal kinderen en jongeren niet genoeg is. Het keuzeproces maakt hen erg onzeker sommigen worden er negatief van. Herken je die signalen? Dan is het belangrijk om de talenten en passies van jouw tiener in kaart te brengen.
Ruimtevaarder doet dit aan de hand van de ‘TaPas for Kids’ of de ‘TaPas for Students’ van TaPascity Zo kunnen we een studiekeuze meer diepgang geven vanuit de overtuiging dat kinderen beter, liever en sneller studeren wanneer ze iets kunnen doen wat aansluit bij hun talenten en passies. TaPas for Kids (10-14 jaar) komen we zelf ter plaatse afnemen, TaPas for Students (16-23 jaar) kan jouw tiener online invullen. In overleg bepalen we welke instrument het meest geschikt is. Nadien volgt er een gesprek, samen met de ouders. We vertellen welke unieke combinatie van vaardigheden het talentenpalet van jouw tiener bepaalt en openen zo de weg naar een meer gefundeerde keuze. We geven ook aan in welke schoolcultuur jouw tiener het best functioneert en hoe je met vrijetijdsactiviteiten zijn of haar talentenpalet kan aanvullen.
Door deze begeleiding gaat jouw tiener sneller in de juiste richting zitten, meer bewust zijn van zichzelf en zijn krachten en een school kunnen zoeken waarvan de schoolcultuur bij hem of haar past. De kans dat dit voor een sterker zelfbeeld en meer zelfvertrouwen zorgt is reëel.
Wil je meer informatie of een afspraak? Stuur dan een mailtje naar info@ruimtevaarder.com
Hoger onderwijs
Kiezen in het hoger onderwijs is geen sinecure. Jouw schoolresultaten, de mening van je leerkrachten, je vrienden en je ouders, de visie van het CLB, online vragenlijsten en studie-informatiedagen (SID-ins) geven je een beeld van mogelijkheden en tegenstrijdigheden. Afhankelijk van school tot school wordt aan die studiekeuze veel, dan wel weinig aandacht besteed. Voor jou staat er hoe dan ook veel op het spel. Zeker als je weet dat slechts 25% van de studenten die aan het hoger onderwijs begint ook daadwerkelijk volledig slaagt in het eerste jaar en hun 60 studiepunten terugverdient.
Je gaat dus als student in spe best niet over één nacht ijs. Een jaar verliezen is geen ramp, maar prettig is het nu ook niet. Zeker niet als je tot het besef komt dat je toch beter iets anders had gekozen.
Wat al de bovenstaande instanties en mensen niet in kaart brengen zijn jouw talenten en jouw passies. Wat doe je graag, wat kan je goed? Van welke manier van werken krijg je energie? Wat kost jou energie? TaPas for Students brengt dit op een wetenschappelijk onderbouwde manier voor jou in kaart. TaPas for Students meet ook jouw interesse in studiegebieden, zodat we jouw talenten en passie daar kunnen aan koppelen.
Om TaPas for Students te kunnen invullen vraag je een code aan. Daarna komt een geaccrediteerde coach bij jou langs en bespreekt jouw talentenprofiel samen met je ouders. We kunnen niet alleen vertellen wat mogelijke studierichtingen zijn die bij jouw profiel aansluiten, maar ook welke keuzes je het best maakt voor groepswerk, hoe je op basis van jouw profiel het best studeert en waar voor jou de valkuilen zitten als je onder druk komt te staan. Verder nodigen we jou uit om ook na te denken over de cultuur van een instelling voor hoger onderwijs, want ook die kan al dan niet bij jouw talenten en passies aansluiten.
TaPas for Students brengt dus in beeld wat voor jou misschien met moeilijkst is om duidelijk te krijgen: wat kan ik goed, wat doe ik graag en hoe is dat verbonden met een mogelijke studierichting. We pretenderen niet de wijsheid in pacht te hebben, maar stellen wel vast dat heel wat jongeren door het kennen van hun TaPasprofiel enorm geholpen zijn.
Wil je graag meer info? Mail dan naar info@ruimtevaarder.com
Studiemethode
Als jouw talenten en passies in kaart zijn gebracht, dan kunnen we ook kijken welke manieren van leren daar het best bij aansluiten. Het maken van een planning, jouw studiemethode en jouw keuzes in taken, groepswerk en communicatie met leerkrachten of docenten worden allemaal meebepaald door wat je goed kan en graag doet. We doorbreken de klassieke kijk op leren, die ervoor zorgt dat voor te veel leerlingen of studenten studeren als saai wordt ervaren. We reiken studiestrategieën aan die bij jouw talentenprofiel passen en zetten je op weg om van je oude en minder effectieve gewoontes af te geraken. De focus ligt daarbij niet op wat je niet kan, maar wel op wat je wel kan en hoe je dat kan inzetten om het beter te doen.
Als jouw leerling in het basisonderwijs zit, doen we dit alleen als we ook kunnen overleggen met de school. Als onze manier van werken niet door de school is gekend, is het risico te groot dat jouw kind te veel geconfronteerd wordt met tegengestelde verwachtingen. We rekenen ook op de medewerking van de ouders.
Voor leerlingen uit het secundair onderwijs kan er met de school overlegd worden. De medewerking van de ouders, al is het van op een afstand is ook hier essentieel. We verwachten de ouders aanwezig zijn op de besprekingen met de leerling.
Voor studenten uit het hoger onderwijs gaan we ervan uit dat ze actief met studiestrategieën willen experimenteren. Zo kunnen ze zoeken hoe welke studiestrategieën en manieren van plannen voor hen het meest effectief zijn. In overleg met de student bekijken we in welke mate ouders (of anderen) een hulpbron kunnen zijn om beter te studeren.
De frequentie en de duur van de begeleiding verschilt erg van leerling tot leerling. We maken daar van tevoren duidelijke afspraken over.
Meer info: stuur een mail naar mailto:info@ruimtevaarder.com
Individuele begeleiding voor volwassenen
Begeleiding volwassenen uit het onderwijs, gezondheid of welzijn.
Alle ‘Ruimtevaarders’ zijn ook geaccrediteerd voor TaPas for Professionals. We hebben geen kaas gegeten van het bedrijfsleven, maar komen zelf uit het onderwijs en de sector gezondheid en welzijn. Heb je vragen bij je huidige loopbaan of bij je werkomgeving? Zit je met het gevoel dat je toch niet op al je talenten (en passies) wordt aangesproken of heb je last van (systematisch) energieverlies? Dan kan je bij ons terecht. We laten je eerst de TaPas for Professionals invullen. Die brengt in kaart waar je goed in bent (en waar niet) en geeft aan wat je energie geeft (of niet). We zien ook welke controlemechanismen je inzet als je onder druk komt te staan. In onze manier van begeleiden willen we gaan voor een actieve en positieve aanpak: waar droom je van en waar wil je naar toe? Wat kan je zelf opnemen en waar schakelen we best hulpbronnen in? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jouw talentenpalet volledig wordt aangesproken door de combinatie van werk en vrije tijd? Waar zijn grenzen naar anderen toe nodig? We mikken op korte begeleidingen waarvan jij het tempo en de frequentie bepaalt.